Interieur

Gasverwarming vs. Elektrische verwarming

Al tientallen jaren lang is verwarming van gas in Nederlandse huishoudens de meest voorkomende keuze. Gedurende deze periode is er niet of nauwelijks gebruik gemaakt van andere verwarmingsvormen zoals elektrische kachels. Er werd lang gedacht dat gasverwarming de enige efficiënte en betaalbare manier was om het huis te verwarmen. Tijden zijn echter veranderd. Het is dus zeker niet meer het geval dat alleen gasverwarming een goede manier is om je huis te verwarmen.

Efficiëntie van de verwarming

Zowel de traditionele gasverwarming als elektrische kachels werken door convectie en straling. Hoe warmer ze worden, hoe meer warmte ze naar buiten verspreiden de kamer in. Een elektrische kachel warmt echter sneller op en begint daarom ook veel sneller te verspreiden dan de traditionele gasverwarming. Deze kunnen er makkelijk een kwartier over doen voordat zij warmte verspreiden. Dit komt omdat hier eerst de cv-ketel moet worden opgewarmd en dan langzaam warm water moet worden verspreid door de leidingen. Dit proces verspilt ook een hoop warmte wanneer het warme water door de leidingen loopt. Elektrische kachels zijn wat dat betreft veel effectiever. De energie waar je voor betaalt wordt gebruikt, er gaat dus niks verloren.

Verschillen in thermostaat

Gasketels hebben één centrale thermostaat die het hele huis moet besturen. Als gevolg van luchtstroming en verschillen in kamerafmetingen, kunnen er grote temperatuur verschillen zijn in delen van het huis. Moderne elektrische verwarmingsthermostaten kunnen automatisch afzonderlijke radiatoren met elkaar besturen. Dit zorgt ervoor dat deze temperatuur verschillen niet meer voorkomen en dus een beter wooncomfort. Ook kunnen ruimtes die je niet gebruikt in de woning worden buitengesloten. Als je bijvoorbeeld geen gebruik wil maken van de verwarming in de logeerkamer, dan kan de verwarming in deze kamer worden verlaagd.

Reparatiegevoeligheid

Omdat gasketels worden aangedreven door verbranding, zijn zij gevoelig voor problemen en eventuele reparatiekosten. Deze kunnen helaas erg duur zijn. Omdat een elektrische radiator maar een beperkt aantal onderdelen gebruikt, is deze minder gevoelig voor reparatie en zijn de kosten voor een reparatie vaak minder hoog.

Duurzaamheid

Veel energiebedrijven en milieuorganisaties willen af van de op gas gestookte cv-ketel. Zij willen vanaf 2021 deze traditionele ketel in de ban doen. Voordat dit zo ver is kan je voorlopig nog wel even gebruik maken van je oude cv-ketel. Mocht je bijvoorbeeld net een nieuwe hebben geïnstalleerd, hoeft deze natuurlijk niet per 2021 vervangen te worden. De enige voorwaarde is dat zodra je na 2021 een nieuwe verwarmingsinstallatie koopt, deze duurzaam in verbruik moet zijn. een zonneboiler of een volledig elektrische centrale verwarming mag natuurlijk ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *